Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani sjećanja

Molitve za duše branitelja i civila uz spomenike masovnih grobnica

sjećanje (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/5
15.09.2013.
u 18:32

Obilazak mjesta masovnih grobnica organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uoči središnje manifestacije Dana sjećanja na krvavi rujan 1991.

Po periferiji Petrinje, uz tri crna granitna spomenika s likom golubice, danas poslijepodne položeni su vijenci i cvijeće, zapaljene svijeće i sa župnikom Josipom Samaržijom molilo za duše pokojnika kojima su podignuta ova obilježja. Obilazak mjesta masovnih grobnica organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata uoči sutrašnje središnje manifestacije Dana sjećanja na krvavi rujan 1991.

Kod Vile Gavrilović, spomenik je za 16 hrvatskih branitelja pogubljenih 16. rujna 1991., blizu Nove bolnice na isti dan ubijenih šest branitelja, a na polju Marinka za 22 hrvatska branitelja i civilne žrtve iz rujna 1991.

Sutra u podne novi, jednaki četvrti spomenik u Petrinji, u spomen na 70 hrvatskih branitelja i civila eksumiranih iz četiri masovne i niza pojedinačnih grobnica na groblju Sv. Benedikt, otkrit će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Tonka Pezelj, udovica civila ubijenog u okupiranoj Petrinji. U župnoj crkvi sv. Lovre misu zadušnicu predvodit će vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a potom će ulicama Petrinje do spomenika pukovnika Predraga Matanovića i suboraca na Senjaku prvi puta proći Povorka sjećanja. Među građanima, članovima udruga i gostiju hodat će i ministar branitelja Predrag Matić. Predsjednik RH Ivo Josipović odvojeno će položiti svoj vijenac na taj spomenik poginulim osloboditeljima i braniteljima Petrinje.

>> Cijeli mjesec traju Dani sjećanja na krvavi rujan 1991.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije